HTML

Gubi24 Projekt Blog

Régóta szerettem volna elindítani azt a blogot. Fő érdeklődési területem a számítástechnika és a zene. Rendkívül el tudok mélyedni 1-1 probléma megoldásában, és itt szeretném megosztani a tapasztalataimat és eredményeimet.

Friss topikok

Linkblog

Magyar billentyűzet Windows 7 DOS Mode alatt

2011.05.15. 15:55 gubi24

Akik még használnak régi DOS-os programokat, pl. számlázó vagy könyvelő program, azok beleütközhettek abba a problémába, hogy Windows 7 (és talán Vista) alatt DOS módban nem működik a magyar billentyűzet. Az ékezetes betűk helyett az angol billentyűzetnek megfelelő karakterek jelennek meg.

Régi DOS-os programok esetében jó megoldás lehet DOSBox-ot használni, de pont a számlázó vagy könyvelő programok túl lassan futnak DOSBox alatt. Itt van néhány alternatív megoldás:

1. Megoldás: a keyb2hu driver

A neten kutakodva találtam még egy 1990-es német DOS-os billentyűzet drivert, amit sikeresen átalakítottam magyarrá. Beüzemelése nagyon egyszerű:

 1. Töltsd le a keyb2hu drivert
 2. Add hozzá a keyb2hu.com-ot az autoexec.nt-hez

Ezután a DOS-os programokban elérhető lesz a teljes magyar billentyűzet... majdnem. Sajnos 1-2 furcsaságra figyelmes lettem:

1. A parancssorban nem működik a nagy hosszú Ó betű. Nem tudom miért, de ha elindítok egy programot, akkor ott már jó.

2. Könnyedén megtörténhet, hogy átvált a kódlap nemzetközire és az ékezetes betűk helyett gyökvonás és hasonló jelek jelennek meg. Ez nálam akkor fordult elő, ha parancssorban kiadtam egy parancsot, ami valamilyen üzenettel tér vissza. Egyébként maga a driver is kiír egy üzenetet, emiatt is érdemes mindenképp az autoexec.nt-be beleírni, nem pedig kézzel futtatni.

Ha közvetlenül parancsikonnal indítottam a DOS-os programot, akkor nem jött elő ez a hiba, remélem másnak is járható ez az út.

2. Megoldás: Windows kb16.com (egyszerű, de hiányos)

Az %SystemRoot%\system32\autoexec.nt fájlba add hozzá ezt a sort:
%SystemRoot%\system32\KB16 HU,852, %SystemRoot%\system32\KEYBOARD.SYS

(a legtöbb rendszeren ez c:\windows\system32\autoexec.nt)

Ezzel a megoldással az a probléma, hogy valami miatt az AltGr-es billentyűkombinációk (pl. backslash, kukac, pontosvessző) nem működnek. Ha valaki tudja, hogy ez miért van, akkor kérem ossza meg a nagyvilággal. :)

3. Megoldás: saját billentyűzet driver (hardcore)

A driverbe (keyb2hu.com) most bele van drótozva a magyar kiosztás. Az eredeti verziót lehet használni német kiosztáshoz. Ha valaki esetleg szeretne másik nyelvet, akkor át kell írni a programot. Ehhez szükség van a MASM assembler programra.

 1. Töltsd le a MASM32-t innen
 2. Csomagold ki egy könyvtárba, pl. c:\masm32
 3. Töltsd le a driver forrását innen
 4. Ezzel a paranccsal lehet lefordítani a programot: ml /Zm /Bl link16.exe /AT keyb2hu.asm
 5. Érdemes használni a setenv.bat és a make.bat szkripteket, ha sokszor fordítunk.
 6. A forrásban lehet átírni a kódokhoz tartozó karaktereket. A billentyűkódok megértésében ez a táblázat segít.

Hivatkozások:

Szólj hozzá!

Címkék: windows magyar billentyűzet driver karakter dos windows 7 altgr

Házi stúdió, zeneszerzés otthon - 1. rész

2010.10.24. 18:30 gubi24

Házi stúdió alatt elég sok mindent el lehet képzelni. Van aki a nappaliba állít néhány mikrofont, van aki hangszigetelt szobát épít a pincében. Nekem első sorban arra volt szükségem, hogy a zenei ötleteimet minél jobb minőségben rögzíteni tudjam.

Ez a post nem arról fog szólni, hogy hogyan lehet házi módszerekkel stúdióhangzást elérni, és otthon felvenni a következő Dream Theater lemezt. A fő téma a zeneszerzés, és egy erre alkalmas házi stúdió építése.

Dalokat szoktam komponálni, hangszerelni a zenekarom részére. Ilyenkor egy átlagos rockzenekarban megtalálható összes hangszerrel dolgoznom kell, úgy mint gitár, basszusgitár, dob és billentyű. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem énekelek, és az énekszólamok írását és felvételét nem nekem kell elvégezni. Azokat mindig készhez kapom néhány wav fájl formájában.

Ez egy kis részlet, amit itthon rögzítettem. Nem egy masterelt stúdiófelvétel, hanem pusztán egy zenei ötlet kidolgozása. (ha valaki kíváncsi a kész számra, itt letöltheti)

Hogy lehet megoldani, hogy otthon, egyedül összerakjunk egy komplett szerzeményt? Erre mutatok itt egy megoldást.

Célkitűzések: A fő célkitűzés egy otthoni dalszerző stúdió kialakítása

 • Gitár, basszusgitár felvétel
 • Billentyű felvétel (Line és MIDI)
 • Egy rokkzenéhez is realisztikus hangzást biztosító dobmodul.
 • Sávok szerkesztése egy kellően rugalmas programban
 • Legyen halk, akár panelben is használható
 • Fixen összeszerelt, és kábelezett
 • Lehetőség szerint helytakarékos

Ami NEM volt célja a házi stúdiónak

 • akusztikailag tervezett legyen (süketszoba, stb)
 • lemezkész felvételek készítése
 • akusztikus hangszerek rögzítése

Nem célom ezzel a cikkel, hogy minden lehetőséget számba vegyek és mérlegeljek. Egyszerűen csak egyfajta megoldást szeretnék ismertetni, ami nálam jól működik. Ez mindenkinek jó kiindulási alapot teremthet saját rendszer felállításához, vagy fejlesztéséhez.

Gitár felvétel

Egy megoldás lehetne, ha beállítunk egy gitárkombót a szobába és bemikrofonozzuk. Sajnos ez a módszer amellett, hogy sok helyet foglal, még meglehetősen hangos is, mert a dögös hangzáshoz az erősítőt ki kell tekerni. Nem hiszem, hogy a szomszédok igazán tolerálnának egy 6-osra tekert Fender 100W-os kombót éjfél körül.

A megoldást az új gitárszimulációs szoftverek biztosítják, amik lenyűgöző részletességgel tudják modellezni az elektromos gitár hangzás minden részletét. És nem elhanyagolható az az előnyük, hogy könnyedén váltogathatunk 10-20 féle gitárerősítő közül, amikor a megfelelő hangzást keressük.

Természetesen a szoftveres módszer elég sok gyakorlati problémát vet fel. Erről részletesebban a 2. részben írok.

Basszusgitár

Ha egy gitáros szeretne felvenni egy kis basszus szólamot is, akkor attól tartok, hogy mindenképpen szükség van egy basszusgitárra. Gitár+oktáver használata sajnos nem biztosít megfelelő hangzást. Viszont a basszusgitár messze nem olyan kényes, mint a gitár. Itt akár a natúr jellel is egész jó eredményeket lehet elérni. A szoftveres erősítőszimulátor azért itt is ajánlott, hogy igazán élethű legyen a hangzás.

Billentyű

A szintetizátor a többi hangszerhez képest könnyű szerrel csatlakoztatható számítógéphez. Mindenképp javasolt mind MIDI és Line in módon bekötni. Ezután már csak a megfelelő hangmodulokat kell összeválogatni, ami persze szintén egy óriási terület, és én eddig nem is foglalkoztam velük részletesen.

Dob

A dobszólam tűnhet talán a legproblémásabbnak. Egy akusztikus dobfelszerelés teljességgel kizárt, mivel helyigényes, borzasztó hangos, és egy vagyont kellene költeni pusztán a mikrofonokra és keverőre, amikkel elfogadható hangzást lehet felvenni. Marad tehát egy dobmodul. Egy elektromos dobfelszerelés jó választás lehet, habár panelban még az is problémás. Én azt a módszert választottam, hogy a szerkesztőprogramban MIDI-be egérrel bepötyögöm a groovokat és filleket, amit aztán egy szoftveres dobmodullal megszólaltatok. Meglepően jól működik!

Ének

Ugyan én nem szoktam éneket felvenni, de ez a rendszer viszonylag könnyen kiegészíthető lenne ének felvétellel is. Az éneklés viszont hangos, emiatt szükség lesz egy jól szigetelt szobára, vagy arra, hogy a szomszédok jó messze lakjanak. Ez sajnos sokszor a legnehezebb feladat. Emellett csak egy mikrofon és egy állvány kell, ami könnyen beszerezhező.

Számítógép

Egy stabil és erős asztali gép elengedhetetlen. A mai szoftverek csodákra képesek, viszont kell nekik a gyors processzor és rengeteg memória. A notebookot azért nem javaslom, mert ugyanannyi pénzért erősebb asztali gépet lehet kapni. Tekintve, hogy a házi stúdió nem egy hordozható dolog, nem ideális egy notebook.

Hangkártya

Ha a fenti szempontokat mind teljesíteni szeretnénk, akkor egy professzionális hangkártya elengedhetetlen. Például gitárjáték közben szeretnénk hallani az effektezett jelet, ami rendkívül alacsony késést (latency) követel, amit csak az ASIO driverrel működő hangkártyák biztosítanak. Ezen kívül elég sok bemenetre is szükség van, ha csak nem szeretnénk az idő nagy részét azzal tölteni, hogy mindig a soron következő hangszert kössük be a rendszerbe, ezáltal teljesen megölve a kreatív folyamatot. A DSP keverési lehetőségnek nagy jelentősége van, erről szintén a 2. részben lesz szó.

Összetevők - a saját megoldásom

Hardver:

 • EMU 1616m PCI hangkártya
 • HP xw6400 munkaállomás (2 x 2.66Ghz Xeon, 4GB Ram, Win XP)
 • 1db 19" TFT monitor
 • 2db Alesis M1 Active Mk2 stúdiómonitor
 • Gretsch Electromatic szólógitár
 • Johnson basszusgitár
 • Roland XP-10 szintetizátor

Szoftver:

 • Ableton Live 8.1
 • IK Multimedia Amplitube 2
 • IK Multimedia Ampeg SVX
 • Toontrack EZ Drummer
 • Egyéb VST, stb. (Reason, Grand Piano, ...)

 


A teljes galériáért klikk a képre!

 

Szoftver megfontolások - mit is kell tudnia egy jó zeneszerkesztő szoftvernek?

Stabilitás: ez az egyik legfontosabb szempont, és sajnos nagyon sok szoftver itt elvérzik. Ha naponta 1x fagy csak le, vagy száll el valami exceptionnel, az is sok!

MIDI szerkesztés: Lehessen egérrel jól dobloopokat szerkeszteni. Sajnos a legtöbb szoftvernek rendkívül korlátozottak az ilyen képességei. Habár el tudom képzelni, hogy rajtam kívül nem sokan alkalmazzák ezt a módszert. :)

Looping: Támogassa minél jobban a loopolható audio clipeket.

Tempo változtatás és transzponálás: Képes legyen egyetlen beállítással az egész számot 10 BPM-mel lelassítani anélkül hogy a hangmagasság változna, vagy bármilyen elcsúszás jönne létre a sávok között. Lehessen vele tempót megtartva könnyen transzponálni.

Elég sok DAW (Digital Audio Workstation) szoftver kirpóbáltam, mire végüli az Ableton Live mellett döntöttem.

Ableton Live: rendkívül stabil, akár élőzésre (Live Act) is alkalmas. Loopokat nagyon jól kezel, transzponál, tempo trackje van, MIDI szerkesztője teljesen jó. Az egyetlen dolog amit igazán hiányolok belőle, hogy nincs benne clip pool.

Sony ACID Music: nagyon sokáig ezzel dolgoztam. Nagyon jó kis program, habár problémák voltak a stabilitássalk. Igazából egyetlen banális hiányossága van, ami miatt elpártoltam tőle. Ha MIDI-ben írok dobot, akkor az új hangjegy leírásakor annak alapértelmezés szerinti erőssége (velocity) mindig 64. Utólag persze meg lehet változtatni, de default értéket nem lehet állítani, az mindig 64. Ezért egy dobgroove írásakor minden egyes hang erősségét kézzel utána kell állítani. Az ilyen apró dolgok nagyban nehezítik a kreatív folyamatot.

Cakewalk Sonar: már nem is emlékszem pontosan, hogy ezzel mi volt a bajom. Stabilitási gondok itt is voltak, úgy emlékszem.

Steinberg Nuendo, Cubase: Nem tud loopokat. Nem tudom azt megcsinálni, hogy lerakok egy loopolt klipet a timelinera, és egérrel megfogom a szélét, és átméretezem és loopolódik. Ezen kívül nehézkes benne a tempó állítás és transzponálás. Javítsatok ki, ha tévedek!

A cikksorozat további részeiben egy-egy témát részletesebben bemutatok, példákkal, videókkal és tippekkel kiegészítve. Végezetül az egyik legújabb szerzeményből részlet:

További cikkek:

 • 2. rész - Amplitube és a DSP routing (hamarosan)
 • 3. rész - Dobsávok szerkesztése MIDI-ben és egy komplett loop (hamarosan)

Külső linkek:

12 komment

Címkék: ableton live gitár audio dob otthon stúdió midi asio basszusgitár amplitube zeneszerzés ableton live házistúdió dalszerzés házi stúdió dalírás